Ouders, opgelet: zo activeer je ouderlijk toezicht op Android-smartphones

Ouderlijk toezicht in Android
Ouderlijk toezicht in Android
1. Stel Family Link in
2. Activeer ouderlijk toezicht in Google Family Link
3. Voorkom dure in-app aankopen

In deze tip laten we je zien welke mogelijkheden je hebt om onderdelen van Android af te schermen, zodat je kinderen ongestoord met je smartphone of tablet kunt laten spelen.

Ouderlijk toezicht in Android

Kinderen kunnen tegenwoordig meer dan je denkt met smartphones of tablets. Daardoor lopen ze het risico dat ze – zonder dat jij daar erg in hebt – in aanraking komen met seksueel getinte beelden of nietsvermoedend honderden euro’s spenderen met in-app aankopen in een game die op het eerste gezicht gratis lijkt.

Met de Family Link-app van Google kun je gelukkig gemakkelijk zorgen dat je kinderen of tieners beperkte toegang tot hun smartphone hebben. Stel bijvoorbeeld een daglimiet in, of zet bepaalde apps automatisch op slot. We leggen eerst uit hoe Family Link werkt en hoe je het instelt, daarna geven we je nog wat andere tips om je Android-smartphone af te schermen.

1. Stel Family Link in

Voordat je aan de slag kunt moet jij als ouder of verzorger ‘Gezinsbeheerder’ worden. Download hiervoor ‘Family Link voor ouders’ op jouw Android-smartphone en ‘Family Link voor kinderen en tieners’ op de telefoon van je kind. Open de app, volg de aanwijzingen op het scherm en vul de code in op het apparaat van je kind

2. Activeer ouderlijk toezicht in Google Family Link

Om een daglimiet in te stellen, open je Family Link op je eigen Android-smartphone. Selecteer je kind en tik onder ‘Schermtijd’ op ‘Instellen’. Vervolgens kun je per dag aangeven hoeveel uur je kind de telefoon mag gebruiken. Let op: daglimieten zijn van toepassing op alle Android-apparaten die je kind gebruikt. Als je kind bijvoorbeeld zowel een Android-smartphone als tablet heeft, krijgt hij op beide apparaten in totaal twee uur de tijd.

Op dezelfde manier stel je ook een bedtijd in. Na deze afgesproken tijd wordt het scherm van je kind zijn of haar telefoon automatisch vergrendeld, en kun je er dus weinig meer mee. Je vindt het Bedtijd-tabblad naast ‘Daglimiet’.

Tot slot kun je de smartphone of tablet van je kind op ieder gewenst moment vergrendelen, bijvoorbeeld tijdens het avondeten. Selecteer hiervoor je kind in de Family Link-app en zoek het Android-apparaat van je kind. Kies vervolgens ‘Nu vergrendelen’. Na het avondeten tik je op ‘Ontgrendelen’ zodat je tiener weer van de telefoon gebruik kan maken.

3. Voorkom dure in-app aankopen

Zo’n 98 procent van de apps in Google Play zijn gratis te downloaden, maar vereisen voor bepaalde functies dat je echt geld uitgeeft. Als je niet uitkijkt kunnen de kosten behoorlijk oplopen: voor je het weet koopt je kind opeens voor honderden euro’s aan items in Fortnite. Met deze stappen voorkom je dat:

Open de Google Play Store-app, tik op de drie streepjes linksboven en ga naar ‘Instellingen’; Selecteer ‘Ouderlijk toezicht’; Schakel ouderlijk toezicht in, en kies een pincode. Bepaal vervolgens welke leeftijdscategorie games je kinderen wel of niet zonder pincode mogen downloaden; Ga terug naar het vorige menu, en selecteer ‘Verificatie vereisen voor alle aankopen. Zet dit op ‘Voor alle Play-aankopen op dit apparaat’. Zorg vervolgens dat je kinderen niet je Google-wachtwoord kennen, en dan kunnen ze niks kopen zonder dat wachtwoord.

Zoek je meer handige trucs en adviezen? Bekijk dan ons overzicht met de populairste Android tips van dit moment.

4 April 2023, 20:20 | Views: 1102

Add new comment

For adding a comment, please log in
or create account

0 comments